onsdag 22 juni 2011

Ännu en tacka hittad på rygg!

Igår kväll hittad Günther återigen en tacka liggandes på rygg. Han puttade henne på sidan och sedan kom hon upp på benen, dock rejält medtagen.  Vid en senare kontroll på kvällen gick hon dock och åt med de andra fåren igen. Denna gång var det ingen särskild stor texeltacka men hon låg helt på rygg med benen sparkandes rätt upp i luften och hade ingen chans att komma upp.

Så idag ringde jag fårhälsovården för att prata med dom om vårt nya problem, och enligt dom var det inte så mycket man kunde göra, det var tydligen allmänt kännt att  (då framförallt köttraserna) kunde hamna på rygg och ibland inte lyckas ta sig upp igen. Så det är tydligen bara att se till att kolla dem så ofta som möjligt (jag tar mig en sväng på morgonkvisten runt 5 när jag går upp), sedan kollar Günther någon gång under dagen och så avslutar vi med en kontroll innan vi går in på kvällen. Känns lite småjobbigt just nu, hoppas bara att de vänjer sig vid det fina betet ochatt  magarna lugnar ner sig lite så de inte sväller upp så och därmed inte kan rulla runt på sidan.

2 kommentarer:

Veronica Nyman sa...

Uff, så oroligt!! En av mina, synnerligen bredaxlade, tackor har hamnat på rygg 2 ggr, men det har varit inomhus. Det gick bra båda gångerna även om hon var väldigt svag i benen ett tag efter.
Håller tummarna för att de håller sig på benen nu!!

Linda sa...

Ja du, kommer precis från hagen nu och idag har det än så länge varit lugnt. Vår sista texeltacka som lammade förra helgen har vi säkert fått hjälpa upp från ryggläge i stallet ca 10-20 ggr, så man är lite smått orolig nu om man skall våga släppa ut henne eller inte. Den tackan är från 2007 så vi var tämligen säkra på att hon skulle få iallafall minst 2 lamm eftersom hon var så rung om magen. Men icke sa nicke, det blev bara 1 stort bagglamm, suck. Men bättre en, än ingen alls.